Thursday, February 10, 2011

Loving Me...

Salam semua,

Ok, nih ader satu artikel yg agak menarik. I jumpa dlm mag Jusco Pearl July 2010. Artikel banyak fokus pada body hang-ups @ body part yg anda rase anda tak suke. Jom layan...

"Do You Like What You See in the Mirror?" - Anda suke tak aper yg anda nampak dalam cermin tuh?

Sekarang nih dah jadi trend kalo pengantin dah dekat nak majlis or kalo anda ader function yg GEMPAK, confirm kena berdiet. Sbb takut nanti baju yg CANTIK + CANGGIH + GLAM + YG EXTRAORDINARY tuh tak muat nak disarung. Tp anda tau tak biler anda akan ader problem? Tak tau kan? Ok, meh I terangkan sket...

"Body dysmorphic disorder is characterised by poor body image, disrupted thought processes, and extremely negative self-perceptions. A distorted view of your appearance is central to BDD. A person with the disorder will genuinely believe she looks fat even though others tell her she's slim."

Secara ringkasnyer, anda nih ader KEKACAUAN (ditranslate bulat2 yer). Faktor kekacauan ini berlaku biler ader pemikiran negatif tentang diri sendiri. Walaupon anda dah cantik, tapi kat mata anda tuh ader jer yang tak kena. Kan pelik tuh? Tapi jangan risau, kat bawah nih ader tips yang cepat dan berkesan utk tangani kekacauan dan menyayangi diri anda sepenuhnya.

"Embracing You Body!"


1. DON'T COMPARE - Jangan bandingkan diri anda dengan model atau selebriti kat luar saner tuh sebab ia akan membuatkan diri terasa hodoh dan tak konfiden. Yelaa, kalo suami anda mampu nak register anda ke slimming session yang mahal2 tuh boleh laa. Kalo tak mampu, takkan buat donno jer kan? So, aper yang anda boleh lakukan ialah admire kecantikan diorg dan jadikan inspirasi supaya anda lebih rajin ke gym, bersenam dan kalo nak body cantik macam Dato' Siti Nurhaliza, sarung Premium Beautiful. Mudah kan?

2. SELF-TALK - Bagi perhatian dengan aper yang anda perkatakan pada diri sendiri setiap hari. Sebab apa yang anda ucap tuh satu doa. Kalo org tua2 kata, sebut 40x makbul laa nanti. Cuba anda bayangkan kalo anda kata anda GEMUK setiap minit setiap hari? 60s x 60min x 24hr = 86400 kali anda kata anda GEMUK dalam sehari, confirm laa anda akan GEMUK. So, mulakan dengan mengatakan sesuatu yang baik tentang diri anda ie: anda cantik, anda comel, anda kurus, etc. Macam I, hari2 I cakap nak pakai PB sebab nak cantik, kurus dan sihat. Wah, kecik sket beb badan I dari sblm nih. Nih laa yg dinamakan Power of Mind!

3. FOCUS ON WHAT YOU ARE GOOD AT - Drpd asyik dok belek body part yg kureng menyerlah tuh aper kata anda tumpukan perhatian pada skill + talent anda ie: menjahit, cipta resepi baru, melukis, etc. Kerana dengan teralih nyer tumpuan anda, maka anda tidak akan memikirkan perkara2 negatif tentang body anda. Kita semua kan diciptakan Allah sebagai KHALIFAH maka mulakan perubahan yg boleh benefit pada diri dan org lain walaupun perubahan itu tidak sebesar mana. Contohnyer, perkenalkan PB pada kawan2 yg sentiasa strive untuk menguruskan diri dengan sihat. Kalo diorg sarung PB dan berjaya mengecilkan saiz diorg sendiri, kita pon akan jadi happy jugak sebab kita dah bantu orang lain capai target.Bagus kan?

4. LEARN TO TAKE AND GIVE COMPLIMENTS - Kalo ader seseorg yang memuji anda, ucaplah TERIMA KASIH dengan hati yang terbuka. Jangan laa pulak dok pikiaq mungkin orang tuh ader udang disebalik mee ke or paling worst, jangan pikir org tuh ader niat JAHAT (tapi kalo pikir dia nak ngorat kita, takpe). Apabila anda boleh menerima pujian tersebut dengan baik, anda akan merasa aura yang baik disekeliling anda. Contoh, anda pakai PB, dan ofismate kata, "eh, body u macam dah kecik sket laa". Confirm laa hidung kita kembang kempis dapat pujian kan, walaupun mungkin anda baru pki PB tuh utk 2 minggu. Automatically, kawan2 anda yang lain pon nak jugak order PB nih. Lagi bagus!

5. MAKE PEACE WITH FOOD - Kalo anda sanggup berlapar atau avoid makanan yang boleh merembes air liur anda, memang laa rugi. Anda terlalu memikirkan yang makanan tuh akan membantu kepada pengembangan badan anda walhal makanan tuh tak salah pon. Agak2 laa kalo nak makan tuh, cukup laa sekadar boleh melepaskan ngidam. Jangan laa mentakedarah! Memang laa badan tuh bagai dipam2. Seeloknyer, makan banyak sayur, nasi cuma 3/4 senduk (sederhana yer, bukan senduk kawah tuh!), banyak minum air dan buat senaman ringkas ie; berjalan di sekitar perumahan.

6. SUPPORT - This is the precious thing you need in life. Bayangkan kalo anda nak kuruskan badan tapi takde sorg pon yang bagi support pada anda? Mesti kita rase susah, down, sedih dan bercelaru kepala otak nih dok pikir mende tuh. Support boleh datang dr sekeliling anda; suami, ibu bapa, adik beradik, sedara mara, kawan2, etc. Dengan ader nyer support yang baik, langkah anda untuk berjaya lebih mudah dan teratur.  Macam tu laa jugak dgn biz PB nih. Senior/upline/biz partner I buat personal touch untuk perkembangan biz. I dapat belajar dari marketing hingga close deal. Sebab support dari orang2 yg berjaya nih yg I sgt perlukan coz I nak berjaya macam diorg. InsyaAllah....

No comments:

Post a Comment