Monday, February 28, 2011

nice weekend...

Assalamualaikum,

Semalam adalah hari ronggeng dan shopping sedunia riadah dan rekreasi bagi familyku. Lepas dah penat perah keringat setengah hari, supirku utk 14 hari (hehe, suamiku laa) dah tercongok kat maingate SDE. Then, balik rumah, siap-siap segala yang patut, kami pon keluar dari tempat penginapan tetap kami untuk mengenyangkan perut dan berjoli katak berbelanja dengan hemah. Tapi sebelum tuh kami hantar dulu adik iparku aka Led_GTO untuk ditorture diajar oleh Zizan Kamis cara-cara membuat cheese tart dan fruit tartlet yang sedap. Then, kami zass menuju ke bandar.

Sehari sebelum hubbyku pulang ke Semenanjung, aku dah ngecek nak beli kamera digital yang murah-murah jer (konon nyer!). Sebenarnya aku dah kedip-kedip mata bila tengok model nih:

OLYMPUS XZ-1


Mula-mula kami survey di Danga City Mall. Biasa laa, cuci-cuci mata nengok kot-kot ada gadget yang best. Tapi bila sampai kat the one and only camera shop kat situ, hampeh laa plak. Then, kami terus gerak ker Taman Sutera Utama sebab V recommend carik kat sana. Disebabkan kami tak tau kedai nya di mana, habis satu taman sutera utama kami carik. Last-last cakap kat hubby try jelaa masuk Sutera Mall.

Hujan dah makin lebat, kereta plak banyak time tuh, kami pon carik parking lot yang paling dekat dengan main entrance. Seb baik gak dekat pedestrian foyer berbumbung so tak laa basah kan. Biasa laa kan kalo weekend ramai orang tapi nih kira extraordinary punya ramai. Rupa-rupa nyer ader MITM Travel Fair 2011. Mula ingat nak usha gak tapi bila tengok ad sumer dalam tulisan Kanji maka tak jadi laa meng"usha" sebab tak paham apa yang dioffer. Kot kalo tanyer and diorg "kencing" tipu pon, kami bukan paham kan? So, baik toksah.

Pencarian pon diteruskan sehingga kami nampak kedai ni.

Foto Alishan Sdn Bhd, Sutera Mall

Tengok macam kecik jer, rupa-rupa nyer banyak brand yang diorg jual.

Nikon, Olympus, Kodak

Canon, Panasonic, Fujifilm, etc.
Acara tawar-menawar pon dimulakan. Seperti biasa, hubbyku memang akan tanyer macam-macam: dari warranty sampai freebies. So, end up kedai bagi set nih; brand new camera with standard accessories, 8GB SD card, screen protector, camera bag and lens filter. Total is RM 1799. The same price offered in Jusco, minus bag, screen protector, lens filter and include only 4GB SD card. Aku memang laa happy giler kan sebab dapat apa yang diidam-idamkan and thanks hubby coz sanggup layan pe'el permintaan isteri terchenta ini. *wink*wink*.

So, sempat laa gak snap barang se dua masa kat kedai.



Masa nak keluar dari mall pon sempat gak snap

Diorama (tp tak berapa menjadik)

Pop Art

Pin Hole

Dramatic tone

Soft

iAuto
My beautiful babygurl in Sort ART



Dalam kereta pon jadik,













Overall, I'm satisfied with the performance. For a non-DSLR literate like me, this device is just perfect.  It does produce a good pic for my eyes.

P/S: To Rizal, aku tak minat DSLR sebab tak muat nak masuk COACH aku. To Abg Aizam, Leica is too expensive. When I have the money, I will surely grab it. Hahaha

2 comments:

  1. hahahahk...yer laah..belum guna sepenuhnya nanti baru tahu..

    ReplyDelete
  2. in process of making good photos laa... sabor...

    ReplyDelete