Friday, July 1, 2011

Positive mind brings positive outcome!

Pernah dengar statement nih? Biasanya dekat kem motivasi, seminar, biztalk selalu speaker tuh tekankan statement nih. Kita pun selalu terangguk-angguk bila dengar speaker buat presentation. Sebab yang dia cakap tuh tentang perkara positif. Ilmu yang boleh memberi manfaat dan mendatangkan hasil bila dilakukan dengan betul. Kalau laa speaker tuh cakap perkara negatif, apa yang kita dapat? Nothing, zero dan tak menguntungkan. And confirm orang tak nak dengar cakap speaker ni lagi kan? Buang masa,tenaga dan duit jer.


 Begitu juga bila kita nak start bisnes. Kita mesti kena kaji latar belakang bisnes yang kita nak ceburi tuh: company profile, produk, keuntungan yang dijana, kejayaan syarikat, benefits, mematuhi syariah dan sebagainya. Jangan hanya tengok orang buat bisnes, kita pun buat tanpa usul periksa. Bila dah join, barulah nak kata itu tak betul, ini tak betul, sedangkan diri sendiri yang TAK BETUL! Tak betul macam mana? Fikir negatif, baca benda negatif, dengar cakap orang yang negatif, usaha suam-suam kuku, strategi pun tak rujuk leader and memang CONFIRM laa ZERO. Nak bisnes apa-apa pun kita kena usaha. Bukan buat separuh jalan, tapi buat sehabis baik! Baru laa ganjaran berlipat ganda. Nih tak, baru buat sikit dah mula nak menghentam orang lain. Tak baik punya.


 
Saya suka lihat kecekalan CDM Hanis Haizi. Walaupun dia mempunyai rangkaian yang luas tapi dia tak pernah goyang kaki. Sentiasa mencari ruang bisnes dan membantu rakan kongsi. Dalam usia yang masih muda, dia sudah mampu membina empayarnya. Dia sumber inpirasi kebanyakan wanita di luar sana. Segala ilmu yang dia ada, akan dicurahkan kepada rakan kongsi. Bukan susah pun nak buat bisnes nih, yang penting usaha kita kena lebih dari biasa. Bulat hati dengan pemimpin, tiru apa yang dia buat, CONFIRM JADI! And yang penting, be POSITIVE! Cukup time, tinggal cucuk jer duit yang berkepuk tuh kat ATM. And more, melancong FREE jer, 5-star lagi. BEST!!!


So, saya pun nak jadi macam CDM Hanis Haizi; berjaya, berjaya, dan berjaya! Confirm BOLEH! Mesti BOLEH!


Nak cipta kejayaan dengan saya? Calling2 laa saya.

Peace y'all..

No comments:

Post a Comment