Thursday, March 22, 2012

Towards Legal Day 1...

Assalamualaikum..... Alhamdulillah, kita diberikan rezeki untuk terus bernafas di muka bumi Allah. Semoga kita sentiasa di bawah lindungan-Nya.

Ok, pagi2 nih dah ada taklimat pasal Compensation and Benefit dari MMHE. Let's hear what they have for us, shall we? ---> sambung nnt...

I'm back and saya nak citer psl briefing td. Well, overall benefits are PTH (Personal-To-Holder). Of course laa ada yang terasa "Less Favourable" tapi saya assume, MMHE dah buat yang terbaik. Tapi OK per, Housing Loan/Car Loan continue, annual leave (if less) pon tukar pd cash term. Cuma Medical benefits memang jd isu besar laa. Kelakarnya, diorg pon tak terfikir ada staff husband and wife kat company nih. Or yg ada husband/wife kat MMHE.

Before this, staff SDE yang spouse pon kerja kat tempat yang sama, both of us have the same medical benefits. Saya boleh cover the whole family, suami pon sama. Now, kitorg boleh stick pd default plan but... ada but nya, kitorg takkan ada salary adjustment. Kalo kitorg switch pd MMHE nyer plan, only one family member yg eligible utk cover the whole family and 10% increment base on salary. So, apa terjadi pd medical plan pasangan kan? SO TAK ACI! Pada kiraan saya, if medical plan tak valid pd spouse, she/he should get full amount of increment. Or she/he valid untuk stick pd default plan (which is from SDE). Gosh, SDE HR rep pon tak terfikir isu nih akan timbul. Apa daa....

But MMHE rep kata diorg akan discuss semula. Tik Tok Tik Tok.... Masa dah suntuk der... Hari isnin dapat surat LOO, takkan laa maser tuh baru nak tukar T&C kan? 4 bulan nyer discussion, tak terfikir langsung pasal isu nih. Whatever laa korg! Kita tgk LOO tuh ajer nnt.

Ok laa.... nak cari makan jap. Tadi lps briefing sumer mcm kebulur. Sempat laa gak amik 2 biji karipap. Sekarang kena cari makanan yg lebih berkhasiat plak. Oleh kerana hari2 pakai Premium Beautiful Corset maka makan tuh kurang laa sket quantity nyer. Rasa cantik plak akak hari nih! Auww! Hehe, sebab petang nih ada photoshoot untuk palm print enrollment. Kena laa cantik2 kan. Akak suka!!

Orait, saya chow dulu.

Assalamualaikum.



No comments:

Post a Comment