Thursday, March 22, 2012

Towards Legal Day 1...

Assalamualaikum..... Alhamdulillah, kita diberikan rezeki untuk terus bernafas di muka bumi Allah. Semoga kita sentiasa di bawah lindungan-Nya.

Ok, pagi2 nih dah ada taklimat pasal Compensation and Benefit dari MMHE. Let's hear what they have for us, shall we? ---> sambung nnt...

I'm back and saya nak citer psl briefing td. Well, overall benefits are PTH (Personal-To-Holder). Of course laa ada yang terasa "Less Favourable" tapi saya assume, MMHE dah buat yang terbaik. Tapi OK per, Housing Loan/Car Loan continue, annual leave (if less) pon tukar pd cash term. Cuma Medical benefits memang jd isu besar laa. Kelakarnya, diorg pon tak terfikir ada staff husband and wife kat company nih. Or yg ada husband/wife kat MMHE.

Before this, staff SDE yang spouse pon kerja kat tempat yang sama, both of us have the same medical benefits. Saya boleh cover the whole family, suami pon sama. Now, kitorg boleh stick pd default plan but... ada but nya, kitorg takkan ada salary adjustment. Kalo kitorg switch pd MMHE nyer plan, only one family member yg eligible utk cover the whole family and 10% increment base on salary. So, apa terjadi pd medical plan pasangan kan? SO TAK ACI! Pada kiraan saya, if medical plan tak valid pd spouse, she/he should get full amount of increment. Or she/he valid untuk stick pd default plan (which is from SDE). Gosh, SDE HR rep pon tak terfikir isu nih akan timbul. Apa daa....

But MMHE rep kata diorg akan discuss semula. Tik Tok Tik Tok.... Masa dah suntuk der... Hari isnin dapat surat LOO, takkan laa maser tuh baru nak tukar T&C kan? 4 bulan nyer discussion, tak terfikir langsung pasal isu nih. Whatever laa korg! Kita tgk LOO tuh ajer nnt.

Ok laa.... nak cari makan jap. Tadi lps briefing sumer mcm kebulur. Sempat laa gak amik 2 biji karipap. Sekarang kena cari makanan yg lebih berkhasiat plak. Oleh kerana hari2 pakai Premium Beautiful Corset maka makan tuh kurang laa sket quantity nyer. Rasa cantik plak akak hari nih! Auww! Hehe, sebab petang nih ada photoshoot untuk palm print enrollment. Kena laa cantik2 kan. Akak suka!!

Orait, saya chow dulu.

Assalamualaikum.



Wednesday, March 21, 2012

EaRLy StORy 2012...

Lama betul tak update blog nih... seb baik tak bersawang...

Well, where do I start? <*_*> .................................... (still blurrr).....

Ok, start dengan cerita semalam. Masa nak balik selepas bershopping yang tak berapa nak sakan kat Tesco, saya didatangi seorang budak lelaki menunggu untuk mengambil troli yang saya guna. Mula-mula ingatkan dia nak guna gak, tapi rupanya dia pi letak balik troli tersebut kat troli bay yang berdekatan. Pastuh dia kutip troli-troli kosong yang bersepah-sepah kat parking lot tuh. Agak pelik gak tengok gelagat budak nih. Timbul rasa nak tanya perkara sebenar kat dia.

Saya: "Dik, sini kejap"
BL : "Naper cik?"
Saya: "Cik nak tanya, awak kerja sini ke?"
BL: "Saya amik upah kutip troli kosong."
Saya: "Mana mak ayah awak?"
BL: "Mak saya baru meninggal. Saya tinggal dengan kakak."

Tersentap saya sebentar. Anak yatim rupanya.

Saya: "Kakak awak mana?"
BL: "Dia kerja kat Restoran Samsi (area Taman Rinting)."
Saya: "Awak masih sekolah? (Dia angguk) Sekarang darjah berapa?"
BL: "Darjah 4."
Saya: "Nanti balik macam mana?"
BL: "Nanti kakak amik."

Saya tengok jam, baru jam 8.15. Kalau kerja kedai makan, confirm balik tengah malam. Takkan budak nih dok kat Tesco sampai tengah malam? Macam-macam berlegar kat kepala nih.

Saya: "Awak dah makan?"
BL: "Belum lagi. Tuh sebab saya buat kerja nih. Ada duit boleh saya makan"
Saya: "Cik takde banyak tp cik ikhlas kasi awak (sambil hulur sekeping not hijau). Cik nak awak 
            makan dulu pastuh baru sambung kerja. Ada tenaga baru cergas kerja."

Dia amik duit tuh dengan perasan bercampur-baur. Saya nampak matanya berkaca. Mungkin tanda terharu dengan bantuan yang dihulur. Pada saya, inilah pengorbanan yang harus ditempuhi demi mencari sesuap nasi. Berlinang air mata saya bila terbayangkan jika anak-anak saya terpaksa menempuhi keadaan sedemikian. Nauzubillah...

Bila saya masuk dalam kereta, Sabrina pun bertanya.

Ina: "Ibu, budak tuh buat apa?"
Saya: "Budak tuh tengah kerja."
Ina: "Kenapa dia kerja, bu? Dia tak sekolah ke?"
Saya: "Dia kerja sebab dia nak cari duit untuk pegi sekolah. Ina dengan aisy untung ada ibu dengan  
            ayah sebab ina tak payah cari duit untuk pegi sekolah. Semua ibu dengan ayah yang uruskan. 
            Budak tuh dah takde mak. Tuh sebab dia kena kerja."
Ina: "Mak dia pegi mana?"
Saya: "Mak dia dah mati. Dia anak yatim."

Terus Sabrina peluk saya sambil menangis. Mungkin dia dah faham situasi budak tuh. Mungkin juga dia bersyukur dia masih ada ibu dan ayah. Mungkin juga dia sudah berkira untuk tidak menjadi seperti budak tuh.

Saya sangat-sangat kesiankan budak tuh. Bila berbual dengannya, saya tak rasa dia bohong. Matanya sungguh ikhlas bila bercerita. Terasa bersyukurnya saya tidak membesar dalam situasi begitu. Mempunyai mak dan abah yang sangat penyayang, saya dan adik beradik dibesarkan dalam suasana penuh kasih sayang. Cukup serba-serbi. Tak perlu membanting tulang empat kerat untuk mencari duit sendiri.

Sekarang saya bersyukur ditemukan dengan Premium Beautiful biz. Inilah rezeki yang Allah beri untuk saya sekeluarga dan tugas saya ialah untuk memanfaatkan rezeki yang diberi.


Alhamdulillah....


Friday, July 8, 2011

Premium Beautiful and pregnancy

Alhamdulillah, syukur dipanjatkan kepadaNya yang telah memberikan rezeki dan kegembiraan kepada family kami. My sister is PREGNANT! Yes, after 4 years of waiting, 3 months of wearing Premium Beautiful, endless effort from both husband and wife and NOW, baby is on the way!
*pic credit from Ilyana and Ilshah
Mungkin ramai tak percaya, tapi PERCAYA LAA. Memang Allah yang tentukan rezeki kita, tapi Allah juga suruh kita berusaha kan? Kalau hanya tunggu rezeki, memang takkan datang sebab rezeki tak datang bergolek sayang oi!

Daripada berhabis berbelas-belas riban untuk cuba pelbagai treatment (confirm consume drugs), tak salah pun cuba sarung PB nih. Lelaki pun boleh pakai tau sbb bukan perempuan sahaja yang problem bila bab mengandung yer.


Apa yang PB akan buat kat badan kita?

Kalau ada yang pernah jumpa doktor tentang pregnancy, doktor akan kata, "you have imbalance hormones, awak nih ada problem kat peranakan or maybe peranakan tak kuat and so on". So, doktor kasi laa ubat hormon or maybe suggest utk fertility treatment. Kalau yang ada jumpa mak bidan, confirm dia soh urut or kasi sengkak itu peranakan supaya kedudukan tak jatuh. Tapi berapa kali nak sengkak untuk betulkan kedudukan rahim? Takkan laa hari-hari nak jumpa mak bidan kan. Mak bidan pun ada time rehat gak.

Kalau sarung PB, kesan dia lebih ketara, kerana umum diketahui kebaikan Far-Infrared Ray @ FIR yang mampu menstabilkan hormon estrogen dan progestron dalam badan, menyingkirkan toksin, mengelakkan bakteria yang tidak baik, menghapuskan kulat dan fungus, dan sebagainya. Bentuk PB yang mengikut badan juga boleh membetulkan kedudukan rahim, mengelakkan kanser rahim dan menjaga bentuk badan si pemakai. Pemakaian secara berterusan dan konsisten selama minimum 8 jam sehari setiap hari, insyaAllah hasil yang anda idam-idamkan akan menjadi nyata.

Kami dah terima banyak positif feedback dari customer and PB juga ada lifetime warranty so you don't have to worry if you set is defect, we can send them for repair on behalf of you. Free of charge.

And more, set yang telah anda miliki boleh juga dipakai semasa anda sedang berpantang untuk mengembalikan bentuk badan yang lebih langsing dan anggun.

Untuk pertanyaan lanjut, trial or konsultasi, sila hubungi saya di 0167175464 (call or SMS) / 0164125464 (SMS only) / teenangel1004@gmail.com.

Promosi rebat sebanyak RM150 disamping hadiah misteri untuk anda bila membeli full set dengan saya.

Friday, July 1, 2011

Positive mind brings positive outcome!

Pernah dengar statement nih? Biasanya dekat kem motivasi, seminar, biztalk selalu speaker tuh tekankan statement nih. Kita pun selalu terangguk-angguk bila dengar speaker buat presentation. Sebab yang dia cakap tuh tentang perkara positif. Ilmu yang boleh memberi manfaat dan mendatangkan hasil bila dilakukan dengan betul. Kalau laa speaker tuh cakap perkara negatif, apa yang kita dapat? Nothing, zero dan tak menguntungkan. And confirm orang tak nak dengar cakap speaker ni lagi kan? Buang masa,tenaga dan duit jer.


 Begitu juga bila kita nak start bisnes. Kita mesti kena kaji latar belakang bisnes yang kita nak ceburi tuh: company profile, produk, keuntungan yang dijana, kejayaan syarikat, benefits, mematuhi syariah dan sebagainya. Jangan hanya tengok orang buat bisnes, kita pun buat tanpa usul periksa. Bila dah join, barulah nak kata itu tak betul, ini tak betul, sedangkan diri sendiri yang TAK BETUL! Tak betul macam mana? Fikir negatif, baca benda negatif, dengar cakap orang yang negatif, usaha suam-suam kuku, strategi pun tak rujuk leader and memang CONFIRM laa ZERO. Nak bisnes apa-apa pun kita kena usaha. Bukan buat separuh jalan, tapi buat sehabis baik! Baru laa ganjaran berlipat ganda. Nih tak, baru buat sikit dah mula nak menghentam orang lain. Tak baik punya.


 
Saya suka lihat kecekalan CDM Hanis Haizi. Walaupun dia mempunyai rangkaian yang luas tapi dia tak pernah goyang kaki. Sentiasa mencari ruang bisnes dan membantu rakan kongsi. Dalam usia yang masih muda, dia sudah mampu membina empayarnya. Dia sumber inpirasi kebanyakan wanita di luar sana. Segala ilmu yang dia ada, akan dicurahkan kepada rakan kongsi. Bukan susah pun nak buat bisnes nih, yang penting usaha kita kena lebih dari biasa. Bulat hati dengan pemimpin, tiru apa yang dia buat, CONFIRM JADI! And yang penting, be POSITIVE! Cukup time, tinggal cucuk jer duit yang berkepuk tuh kat ATM. And more, melancong FREE jer, 5-star lagi. BEST!!!


So, saya pun nak jadi macam CDM Hanis Haizi; berjaya, berjaya, dan berjaya! Confirm BOLEH! Mesti BOLEH!


Nak cipta kejayaan dengan saya? Calling2 laa saya.

Peace y'all..

Tuesday, June 28, 2011

I'm into the GALAXY...

Dulu seingatnya masa ada V dan Aizam, kitorg declare group kitorg as BB clan or BlackBerry clan, sbb senang nak mengumpat sesaper thru BBM (free lagik!).

Now, biler diorg dah resign, kitorg buat clan lain plak; Android clan. Sebabnya aku dah terjebak ikut si Ezan beli Samsung Galaxy Tab P1000 nih. Tak bleh tahan arr dengor dia gelak sesorg main Angry Birds!



Memang dah lama nak beli, tapi confuse nak beli GT or iPad or PB (PlayBook yer bkn Premium Beautiful, hehehe). Sampai laa dah kuar iPad2 pon aku tak sambar mana2 lagi.

Lagipun bila tgk leader2 aku spt CDM Hanis Haizi or DDM Nur Faziha masing2 surf iPad diorg lagi laa membara2 nak miliki one of this tablet. Salah satu sebab yang sgt ketara ialah benda alah nih ringan dan berfungsi spt normal laptop/netbook/notebook + handset (yg ada fungsi call laa kan). Memang kalo nak sponsor prospect boleh jer buat presentation dari tablet nih. Nak surf tenet pun mudah.

So, ahad lepas pon aku angkut anak2 aku pi hunting gadget nih. Mula2 pi Jusco Permas, byk kedai takde stok. Aik?! Ramai noo ke yg minat galaxy tab nih? Kena order laa bagai, next week dapat barang. Sori, cancel laa jawab nya.

Next, aku pi plak dekat Danga City Mall. First kedai aku masuk, Samsung Store laa. Tinggal 2 jer stok, tuh pon 16GB nya. Aku ingat nak sambar yg 32GB. Lps tuh kitorg pi survey kedai2 lain. Ada yg murah RM50 tp dapat set jer, freebies lain tarak. Overall sumer jual yang 16GB jer. Pastuh gatal2 plak masuk Apple store. Mana tau ada iPad2 leh aku sambar terus, tapi malangnya takde stok smpi raya. Hampeh! Last2, aku patah balik kat Samsung Store tuh dan tanyalaa apa yang aku nak tau; harga, warranty, freebies, accessories, etc. Dengan harga RM17++ aku dapat full set Galaxy tab, microSD 16GB, casing, gigi biru, screen protector dan keyboard cradle for GT (mudah sket nak taip masa nak update blog). Haha, puas hati den! Paling penting muat masuk Coach bag Hong Kong mali! Hahahaha....



So, kiranya yang wishlist raya aku satu dah tercapai eventhough aku bkn beli iPad2. Pas nih leh slash satu wish. Hehehe...

Senang nak capai target bila kita rajin buat biz nih. So, sesaper yang nak merasa pendapatan dan percutian hebat macam yang saya alami sekarang, sila contact saya sekarang di;

016-7175464 / 016-4125464

Little by little, insyaAllah....

Thursday, June 23, 2011

Wishlist Raya 2011

Sempena nak menyambut Ramadhan bulan hadapan, I dah siap wishlist raya. Almaklum laa kan, raya nih cuma sekali jer setahun. Nak molek dan cantik sket apa salah nyer. Kan?

Ok, here goes my wishlist:

1. Langsir baru (after 4 years hanging the same langsir)

2. Sofa baru (also dah 4 tahun, huhu!)

3. Rak TV baru (recycle from my abah's house)

4. Carpet (pun recycle gak)

5. Cat rumah (dari start pindah, tuh jelaa color yang maintain)

6. Baju kebaya (azam nak sarung kebaya tahun nih!)

7. iPad2 (err, boleh jer kan masuk wishlist nih?!)

8. i-So Melody Shake to Shape / i-So Power (nak ganti beskal tayar satu yang dah tanggal skru2 nyer dek kerja Aisy)

9. necklace, bracelet dan anklet untuk I dan my dotter (saja nak tambah koleksi)

Last but not least,

10. Katil baru (King size siap ader canopy tuh coz yang sedia ada dah season sgt, huhu)

But all these perlukan duit, koman2 pon nak RM20k. Mesti ada orang cakap, "Amboi, meriah raya tahun nih kan. Cukup ke duit nak beli semua?".  I tak kata I nak semua dalam one shot, but kalo I dapat achieve separuh pun dah OK kan? Dengan PB nih, nak kumpul RM20k tuh senang sangat. Betul ke senang??? Betul laa, dengan effort dan kesungguhan, confirm you boleh dapat punyer! First income dapat RM3000, muai laa raya kali nih. Tak nak ker?

Sebab 9/10 keuntungan adalah dari PERNIAGAAN. And I buat nih thru Internet jer. Cos it is global and I can reached potential customers from around the world. You can refer to this article taken from Irfan Khairi blog --> 9/10 rezeki dan perniagaan Internet

Kalau kita nak BERJAYA, kita ikut dan amik ilmu dari ORANG-ORANG yang BERJAYA. Sebab memang terbukti diorang dah dapat, cos diorang pun buat sama2 dengan biz partner. Takde istilah GOYANG KAKI, DUIT DATANG BERGOLEK2 , OK? In this biz, we do it with a team. Dengan ada nyer leader yang prihatin dan membantu, insyaAllah apa yang kita usahakan dan impikan akan tercapai.

Lagipun thru this biz, banyak benefit or I can say as "FOC" yang kita boleh capai; car fund, vacation 3* a year, watch, handbag, pen and even a millionaire! Boleh sangat2 nak dapat sebab bila you ada D.U.I.T, insyaAllah biz you akan berjalan lancar.

I have made my choice, and I'm glad with what I choose. I clearly foresee what will I become in the next 2 years with this biz. With the support and "izin" from my beloved husband, I know my effort and sacrifice will not fail me.


My aims in this biz

If you want to be part of my team, feel free to contact me ---> 0167175464

I have been to Hong Kong, and now I am targeting to visit Belgium/Holland or Umrah 2011 (both trips are Free Of Charge, ok). InsyaAllah.

p/s: I hanya buat perniagaan yang halal. I jual, I dapat. You jual, you dapat. This is a win-win biz.


 

Wednesday, June 22, 2011

Hong Kong : sneakpeek! (part 1)

Alhamdulillah, sudah 3 hari meninggalkan bumi Hong Kong dan bukan perasaan sedih tetapi berkobar2 untuk melebarkan sayap biz nih ke seluruh Malaysia. Mana tak seronok kan? Semua ditaja; transport, accomodation, makan, dan tiket Disneyland pun dapat. FREE lagi!

Untuk entri kali nih tak nak cerita banyak, just enjoy the pics!

























* taken from my BB, the quality is low. But more pics will be uploaded soon.