Monday, January 31, 2011

My PB journey... Part 3

Salam and good morning,

Mesti pelik kan apsal plak dah part 3? Maner part 1 dan part 2 nyer? Actually nih sambungan dari "Onii tak kesah.." part 2. Saje jer tukar tajuk. Apsal? Eh, suka hati aku laa! Blog aku. Hahaha...

Ok, first day pakai PB nih memang laaaaaaa TERSEKSA! Sebab nyer nak memaksa semua selulit kat perut nih ke dalam girdle, ya Allah, susah ya amat! Tp biler dah lengkap pakai, terasa mcm puas sangat. Tengok kat cermin pon siap puji diri sendiri, "Tahniah sebab anda berjaya pakai PB nih!" Khihihi.


Then, for the next days, aku rase bersemangat nak pakai PB nih. Balik je dari keje terus bukak dan rendam. Siap soh sang suami pi beli detergent for delicate wash lagi. Class gitu! Dah nak start sauna, aku buat dulu aktiviti mengeringkan PB dan bukak wayang kecik untuk anak2. Biaser laa, budak2 kan, citer dia kalo tak upin ipin, tgk bernard @ backkom, pastuh tengok Tom & Jerry plak sambil ibu diorg bersauna dgn tenangnyer. Hahaha. Ni laa rutin biaser sejak pakai PB nih. Bayangkan sauna set tuh dah dok diam kat bilek tuh dekat setahun setengah? Habuk mmg tak bleh nak didescribe laa. Alhamdulillah, aku dah berjaya pakai PB nih selama sebulan lebih. InsyaAllah, PB akan jadi sebahagian dari pakaian tetap ku 24/7.

Happy Birthday, my dear princess!!!

When the clock strikes 12am, she will turn 3. Just because her father could not celebrate her birthday tomorrow, I don't plan anything yet up till now. Well, we did buy her a birthday present; a modified PSP 3000. It's an expensive present for a 3 years old girl but he bought it so he could play it as well (hmm, pandai pasang nawaitu eh!). So, tomorrow celebration will be a modest one; a cake, a present, birthday songs and wishes (sekarang nih pon dah asyik dok soh ibu nyanyi lagu birthday untuk dia).

Ahh! It is 12 am already. To my babygirl, Nur Sabrina Khadijah, happy 3rd birthday and I wish you that you'll be a good daughter to us and always in Allah's blessing; be a good Muslim, good health, long live and lots of rezeki ahead. Amin...

Sabrina, we LOVE you!

Friday, January 28, 2011

Happy 32nd Anniversary to my Abah and Mama..

Today is another happy moment for abah & mama as they will celebrate their wedding anniversary. As a daughter, I really hope that my marriage can lasts that long and endure it till death do us part. It's all about love; you laugh because of it, you cry because of it and you need it most of the time. Love need to be nurtured with patience and sincerity. Money can't buy love. If it does, you won't hurt when love turns away from you. You can always buy a new one from any shop.

For my parent, I hope that your love will grow and bloom just like my love to both of you. I want nothing more other than happiness and bless from Allah to you. Amin...

"Onii tak kesah..." part 2

Br balik dr umah mama, kebetulan plak takde air sbb paip bwh tanah pecah pg td.. seb baik mama, abah, yan sumer dah mandi... kalo tak, pepaham jelaa.. ahaks!

Berbalik dr cerita part 1;

Waktu tuh aku ader job kat Procurement, kebetulan plak Kak Bayah mmg staff dept tuh so aku pon cuba laa riki2 psl PB nih. So, dia pon bagi laa satu pamplet utk leisure reading. Balik ofis, aku letak dulu pamplet tuh dan sambung memuat turun cerita2 Korea dr BB Digi. Sambil2 tuh aku surf ttg PB and testimoni dr previous and current consumer yg dah pon berjaya turunkan berat badan dorg. Kalo tak berjaya, takkan nak bgtau kan sbb bodoh laa org tuh dah invest 2k nak kondem plak. Tuh bkn sbb produk tp sbb org tuh tak disiplin utk pki produk secara konsisten. Maner2 produk yg dibeli pon kalo tak sungguh2, mmg tak berjaya (mcm aku laa).

So, aku call Kak Bayah mintak brief explaination (wpon dah tau, sajer jer test agent sbb kalo dia mmg pki sure dia tau punyer laa), cara2 pemakaian, waranti dan paling penting cara pembayaran sbb kalo nak kuar sejelepuk RM2k cash tuh mmg laa takde. So, ader 3 options;

1. Secara TUNAI

2. Kad Kredit(Visa / MasterCard)

3. Melalui ezy loan dr RHB kiosk (nih option plg sesuai utk org mcm aku; instant cash and byr balik 12 bln sebanyak RM189.12/bln). Approve dlm maser 10 min jer. Kiosk terdekat kat Tesco Sri Alam. Or kalo korg nak byrn yg lag kecik, leh pilih utk ikat 5 tahun RM54/bulan. Tp korg pandai2 laa kire interestnyer yer.

Balik umah, aku cuba bangkitkan topik PB nih pada suamiku utk bertanya pendapat dan paling penting persetujuan dr dia. Seiring dgn tajuk di atas, dia berkata,"Onii tak kesah sayang nak beli, tp kene konsisten sbb sayang tuh pki duit tau bkn pki baju jer." Tergelak jap biler dgr suamiku berkata begitu. So, green light dah dapat, aku terus contact Kak Bayah

Then, Kak Bayah soh amik sumer measurement yg diperlukan; ukur lilit breast (kat betul2 atas nipple) dan bawah breast, waist and punggung. Siap pesan lagi ukur ngam2 sbb kalo salah ukur takut longgar or ketat. Maser tuh plak, aku kat Kuala Terengganu. Sajer balik jenguk mertua dgn ipar-duai. So, pengukur bertauliah ku tentu laa suamiku yg terchenta. Siap mengukur terus aku sms Kak Bayah .

Huargghhh! (menguap tahap maksima sbb dah ngantuk).. Esok sambung cerita lg. Ngantuk laa tak bleh handle.

Good nite..

Thursday, January 27, 2011

"Onii tak kesah...." part 1

"Onii tak kesah mcm maner pon keadaan ai... yg penting ai sihat dan dapat bahagiakan onii dgn anak2, tuh dah cukup pd onii". Itulah ungkapan@statement yg sgt2 melegakan aku selama hampir 4 tahun bergelar seorg isteri. Walaupon lega, aku tak boleh dok diam. Bermacam -macam aku cuba utk mengurangkan berat badanku ini. Dari produk C****y, slimming package, JusM***, H****L***, sumer dah dicuba. Bkn nyer tak berhasil, tp aku tak dpt nak mengikuti segala pantang larang yg disarankan. Sbb nyer aku nih suka makan. Hari2 pi lunch dgn geng BB@IT. Menu yg slalu dipesan; nasi ayam Lan's Cafe, chicken grilled Tesco, nasi campur Stadium Pasir Gudang or Sup Daging + nasi putih Kg Pasir Putih. Semua makanan yg telah menyumbang kepada proses pengembangan badanku ini. Argghh! Terasa terseksa plak biler tak dapat mkn semua menu kegemaran ku kalo aku teruskan mengkonsum segala produk pelangsingan tersebut.

Suatu hari, aku terima email dr Kak Bayah psl Premium Beautiful. Walaupon aku dah penah tgk produk nih dr zaman belajo kat UiTM dulu and tak penah terpikir nak beli pon (sbb harga dia mahal), aku terase nak tanyer ttg kebaikan produk nih. Tp segan nak reply email tuh. Kalo face-to-face, byk sket aku nak Q&A pd dia.

Sambung cerita nnt... nak kene pi umah mama jap. Sblm tuh nih laa gambo produk tuh;

Datang laa padaku.. oh, idea!

Nih first time laa aku buat blog.. sblm nih aku cuma follow/read/checkout blog org lain jer... sbb nyer, aku nih tak pandai nak karang-mengarang nih... dulu time UPSR+PMR+SPM aku cuma target nak buat karangan yg bleh meng"PASS"kan aku utk exam... tp tuh citer dulu...

Sbb aper aku buat blog nih? Aper objektif aku buat blog? Meh aku explain secara ringkas:

1. Nak berkongsi pengalaman/story/gossip yg membina.

2. Sbg tempat utk meluah rase dikala STRESS level di tahap HIGH.

3. Biler bace blog org lain, aku pon nak wat satu. Boleh gitu?

Aper2 pon, aku cuma ingin BERKONGSI.